Ik ben er en.. Het is koud

Ik heb mijn langste vliegreis met de meeste overstappen ooit gehad vandaag. Dodelijk vermoeiend.. En waarom? Nou gewoon, omdat dit ticket het goedkoopste ticket was die ik kon vinden. Alleen reizen is heerlijk.Ik hoef de hele dag niets te zeggen. Alleen: “gracias”, tegen het super vriendelijke personeel van Iberia. Over de vluchten heb ik niets spannends te vertellen, alles verliep soepel en het eten was gekgenoeg heel lekker, smaakte vers en goed verzorgd. Toen ik na een reis van 19 uur op Lima, Peru aankwam kreeg ik een mail van het hostel uit Bolivia. Mijn verzoek om eerder in te checken is geweigerd. Ik kom rond 5.00 uur aan en moet dus wachten tot 14.00 om in te checken. Dat betekent dat ik naar mijn zin veel te lang geen bed zie. Dat is dan weer een nadeel van alleen reizen, die eerste dag op een vreemde plek. Dan moet je het allemaal zelf uitzoeken.
Na 4 uur wachten op het vliegveld van Peru wordt ineens mijn naam omgeroepen. Alhoewel mijn naam? Beldwiezen, Janniek, ik gok dat ik dat ben. Na mijn zin kijkt de dame van de douane veel te lang naar mijn paspoort. ‘Visa?’ Zegt de andere dame. Mijn hart gaat als een gek te keer. Ik dacht echt dat ik het dit keer allemaal goed geregeld had. Hoe ga ik een visum regelen als dat ineens moet? “Holandesa”, reageert de ander twijfelachtig. Als dit maar goed gaat. “Esta bien”, en ze knikt me vriendelijk toe. Ik mag doorlopen, thank god!
Eenmaal aangekomen in Bolivia moet ik door de immigratiedienst. Iedereen moet op het knopje van de scan duwen voordat je onder het poortje mag lopen. Elke keer brand er dan een rood lampje en worden de koffers open gemaakt en grondig bekeken. Ook weer zo’n stressvol iets, terwijl ik weet dat ik niets mee heb wat ze mogelijk weigeren. De Colombiaanse nonnen achter mij vinden het een leuk spelletje. “Brengt rood geluk denk je? Of toch groen?” Ik had nog niet gezien dat het lampje ook groen kon worden. Maar als ik dan aan de beurt ben wordt ie groen en sturen ze me direct door naar de uitgang zonder mijn bagage te checken. Groen bracht dus geluk. Ondanks mijn goede vertrouwen in de medemens komt nu het engste gedeelte. Een taxi in de nacht regelen. Ik loop op de taxichauffeur af met het meest relaxe hoofd en hoop dat hij me wegbrengt, maar ze overleggen en de man met de boze uitdrukking op zijn gezicht is blijkbaar aan de beurt. Met zijn vijfen overleggen ze dat ik geen 60 maar 70 Bolivianos moet betalen. Ik heb weinig behoefte om het niet met ze eens te zijn ik ben kapot na mijn reis van ongeveer 27 uur en ik wil alleen veilig aankomen. De chauffeur opent de achterdeur voor me en ik schrik van de gedachten aan kinderslot, dus zet braaf mijn tas op de achterbank en ga voorin zitten. Na een half uurtje constant door rood rijden kom ik aan bij het hostel en bel aan. Het is nu 3.20 hopelijk doet er nog iemand open. In tussen tijd wacht de taxichauffeur om te kijken of ik wel naar binnen kan en voel ik me schuldig met mijn wantrouwige gedachten van het kinderslot. Het hostel gaat open, mijn gereserveerde kamer kan ik de volgende middag pas in. Er is wel een bed vrij op de gezamelijke kamer. Dus ga ik liggen op een onopgemaakt bed en heb geen idee wie er bij me liggen. Mijn hoofd dreunt en lijkt naar de aarde getrokken te worden. Is het te weinig slaap? Te veel spanning? Of had ik gewoon naar de GGD moeten luisteren en hoogtepilletjes moeten slikken voor dit gebied. Het maakt ook niet uit. Ik lig en ben veilig in Bolivia, slaap 3 onrustige uurtjes en droom over de Zika mug, word trillent wakker en vraag me af waarom het hier nou zo koud en regenachtig moet zijn. Vandaag doe ik zo min mogelijk en hoop ik bij te komen.

Een gedachte over “Ik ben er en.. Het is koud

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s