Spanje, dag 1.. Best wel gek

Jaren geleden ben ik eens op Gran Canaria geweest en op Ibiza. Toen sprak ik de taal nog niet en was Spanje gewoon een vreemd land. Inmiddels ben ik fan geworden van Latijns Amerika. Ik werkte in een weeshuis in Nicaragua, deed een poging tot afstuderen bij een hotel in Costa Rica, ging op vakantie naar Panama en trok van Bolivia naar Peru. Landen ver weg van Nederland, waar ik ondanks de enorme verschillen met Nederland mij toch wel thuis voelde. Nu ben ik in Spanje, voor het eerst op het vaste land. Dit keer vind ik het vreemd dat alles zo normaal is. Veel mensen zien er uit zoals ik ze in Amsterdam ook gewend ben. Op het busstation in Girona lopen alle nationaliteiten langs, multicultureel daar houd ik van! Sommige mensen zijn net zo wit als een typische Hollander in de winter met blond haar en blauwe ogen. Ze zijn niet zo lang als de lange Nederlanders, maar ook niet klein. Bedrijven hebben dezelfde namen als in Amsterdam, zoals de favoriete bedrijven van mijn ambtenarencollega’s: Hertz, Europcar, Bosch, Spar en zo kan ik nog wel even doorgaan. Het leest wat suf misschien, alsof ik niet doorheb dat het gewoon Europa is waar ik verblijf. Ik weet dat veel lezers al lang in Spanje geweest zijn en dat ik geen spannende verhalen hoef te bedenken. Het bekende en vertrouwde van Nederland is om mij heen, maar dan in mijn favoriete taal, Spaans. Ik ben heel benieuwd naar wat de komende twee maanden mij zullen brengen en wat vandaag mij zal brengen.

Het busritje vanaf het vliegveld naar de camping duurt ongeveer een uur. Dan krijg ik smsjes van Steve, de man waar ik een keer mee gefacetimed heb als sollicitatiegesprek. Hij is ergens op het strand aan het werk. “Zoek Karen bij de campingbar, zij laat je de slaapkamer zien. Vraag om een oranje fiets en probeer een fietsslot te regelen.” Het is een soort spoorzoekertje en ik vind het ontzettend interessant. De aanwijzingen zijn duidelijk. Mijn slaapkamer bestaat uit een eenpersoonsbed en een kast die op instorten staat. Nadat ik mijn spullen er achterlaat ga ik op zoek naar de Engelse Steve in de Kiosk op het strand. Hij herkent me direct en zwaait enthousiast. Met zo’n begroeting weet ik zeker dat de komende periode goedkomt. “Hoe was de reis? En hoe was het backpacken door Zuid Amerika? Ga je om 14.00 uur mee op de boot dan kun je zwemmen. Wanneer wil je eigenlijk beginnen met werken?”
Een half uur later stap ik de boot op. Wat een ontzettend gafe nieuwe werkplek! Mijn collega’s zijn Spaans en Engels. De Spaanse taal van Spanje is even wennen. Woorden en uitspraken zijn heel anders dan in Latijns Amerika. Ik ben opvallend stil en probeer alles te volgen. Dan krijgen we duikpakken en ga ik met de toeristen en een collega mee op snorkeltour. Als ik het koude water inspring en een enorme schrikreactie door mijn lichaam voel gaan, besef ik pas hoe moe ik ben na mijn nacht met 3 uurtjes slaap en ik heb echt honger. Mijn druikbril beslaat. Ik herinner me dat ik niet zo van ademen door zo’n snorkelsetje hou, omdat ik er echt slecht in ben en even schieten de beginnersreacties door mijn hoofd. “Wat heb ik toch weer aangehaald? Had ik zelf niet kunnen bedenken dat ik straks een soort van snorkelinstructrice ben?” Na een tijdje ben ik weer rustig en geniet ik van het water en de vissen. Mijn collega Carlos wijst de vissen aan en vraagt me bij bijna elke vis of ik die ken. Ik besef dat ik de ballen geen verstand van vissen heb en andere mensen er straks iets over moet vertellen. Morgen begin ik met werken van 10.00 tot 17.00 of 18.00, ze wisten het nog niet zo goed. Waarschijnlijk ga ik 5 dagen per week op de boot werken en 1 dag in de kiosk aan het strand om de tour te verkopen. Ik heb er zin in!

Een gedachte over “Spanje, dag 1.. Best wel gek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s