Yes nog maar 15 TZT’tjes

Daar ging ik dan vol goede moed vanuit mijn logeeradresje in Amsterdam met de trein naar Nijkerk, voor mijn halfjaarlijkse tandartsbezoekje. Ik had het afgelopen half jaar nergens last van, dus ik dacht dat ik deze controle haarfijn zou overleven. De mondhygiëniste reinigde mijn gebit. De dame was vrolijk, nam rustig de tijd voor een gesprekje en vertelde over haar grote dilemma van vandaag. Wat moesten zij vanavond weer gaan eten? Zalmsalade werd het niet, want dat had zij gisteren voor moeten bereiden, misschien morgen. ‘Hoe is de temperatuur buiten?’, Ze haalde alle apparatuur uit mijn mond, zodat ik haar vraag kon beantwoorden. Het water van het sproeiertje drupte in mijn nek, een gratis douche noemde ze het. Hmm, het viel dus op dat ik deze ochtend mijn douchebeurt had overgeslagen om langer te kunnen blijven liggen.

Mijn favoriete tandarts kwam binnen. Hij is tof en oprecht geïnteresseerd en soms wat teleurgesteld door mij, omdat ik nooit een kaartje stuur als ik op reis ben of wanneer ik weer eens verhuis. Hij was dit keer zelfs verbaasd dat ik er überhaupt was, want: ‘Zat jij niet weer in het buitenland?’.
‘Nee, ik was klaar met mijn baan in Spanje.’
‘Ach, je vind vanzelf wel rust en dan kan je settelen. Alhoewel, misschien moet jij helemaal niet gaan settelen.’
Hij controleerde mijn gereinigde gebit even en begon over het ‘tzt’tje’ in mijn mond.
‘Heb ik een gaatje?’
‘Ja een ter zijner tijdje die zichtbaar is geworden, maak bij de receptie even een afspraak om die te vullen.’
‘hmm.. oke.’ Ik haat gaatjes, want ik durf ze nog steeds niet zonder verdoving te laten vullen. Hij ging weer weg.
‘Hoeveel beginnende gaatjes heb ik nu nog?’, vroeg ik aan de mondhygiëniste.
‘Oh, dit rijtje afkortingen zijn je beginnende gaatjes’, wees ze aan op haar beeldscherm.
Ze begon hardop te tellen: ‘1, 2, 3, 4….. 15.’
‘Oooooh, dat valt mee.’ Toen mijn tandarts een paar jaar geleden een foto maakte van mijn gebit schrok ik me kapot. Hij vertelde dat ik 19 beginnende gaatjes had en mijn eetgewoonte toch een beetje aan zou moeten passen. Ik had een tijdje mijn best gedaan om op te letten en als regel minstens twee uur achter elkaar niet te eten, zoals hij mij had aangeraden. Toen ik dat volhield had ik het jaar er op er nog twee nieuwe ‘tzt’jes’ bij. Toen kreeg ik als regel mee dat ik na elk voedingsmiddel dat ik in mijn mond deed, drie uur lang niets mocht eten. Geloof me, ik heb het geprobeerd, maar dat is voor mij een onmogelijke opgave, vandaar weer een te ver ontwikkeld ‘tzt’tje’.

Gaatjes, ik heb er nu dus nog maar 15, omdat de rest al gevuld is en als het goed is heb ik er vanaf 29 september nog maar 14 en loop ik die dag rond met een verdoofde mond. Het gaat de goede kant op. Zodra alle tanden en kiezen een vulling hebben kan ik sparen voor mijn kunstgebit. Mijn aanvullende verzekering zal ik ondertussen netjes blijven betalen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s