Sommige levens moet je leren

In het afgelopen jaar leefde ik in een studentenhuis (oud asielzoekerscentrum) in Amsterdam Oost, in het appartement van een klasgenoot in Amsterdam West, in het huis van mijn exschoonouders in Nijkerkerveen, in mijn containerwoning in Amsterdam Zuidoost, backpackend met Femke door Bolivia en Peru, terug bij mijn ouders in Nijkerkerveen, op de camping in Estartit, in een hostel in Barcelona, in het huis van een vroegere docente van mijn hbo opleiding in Hilversum, in het appartement van een vriendin in Amsterdam Centrum. De afgelopen 10 dagen verbleef ik in het huis van mijn cafébazin in Amersfoort. De verschillende leefstijlen leerde mij complete lessen over mezelf. Zo leerde ik bijvoorbeeld dat op dit moment mijn voorkeur uit gaat naar de stad in plaats van een dorp, ik ben allergisch voor (dorps)geroddel. Tegelijkertijd houd ik van ruimte in en om het huis. Ik heb nagedacht en plekken en levensstijlen kunnen vergelijken. Elk huis en elke plek gaf me een andere manier van leven, soms ook een andere baan, andere mensen of zelfs een tijdelijke auto voor mezelf. Ik heb geleerd dat ik huisdieren hartstikke gezellig vind, maar dat ik echt geen zin heb om langer dan drie weken fulltime voor een beestje te zorgen, want je moet er elke dag wel een keer voor thuiskomen. Ik leerde dat ik enorme behoefte heb aan een auto voor mezelf, want dat gevoel van vrijheid is voor mij zo ontzettend veel waard.

Op sommige plekken kon ik vlekkeloos door met mijn eigen leven. Andere plaatsen kostte mij iets meer aanpassingsvermogen of ik weigerde gewoon te wennen. Ik heb ontzettend veel geleerd de afgelopen tijd. Tijdens mijn laatste verblijf in Amersfoort was ik bijvoorbeeld het drukst. Naast het logeren in het huis van mijn bazin nam ik ook een deel van haar taken over op het werk. Het was niet ontzettend veel extra werk, maar ik moest toch even wennen. Ik mocht er wat administratieve bankzaakjes bij doen en vond het even heel uitdagend. Terwijl het een taak was waar ik nog geen uur per dag aan kwijt was, bleef het werk wel de hele dag door mijn hoofd gaan. Ik kon het gewoon niet loslaten. Ik kon alvast een beetje proeven aan het leven van een ondernemer en kreeg elke dag meer respect voor het leven van de vrouw die mij al jaren aan loon voorziet en daarnaast een grote tuin + groentetuin met kippetjes en een ruim huis onderhoudt. In de tien dagen dat ik in haar huis verbleef heb ik niet 1x gekookt, alleen eieren gebakken, want ik wist gewoon niet waar ik de tijd vandaan moest halen. Sommige levens kun je niet simpelweg overnemen, sommige levens moet je leren en leren kost tijd.

In mijn hoofd was ik even druk. Ik heb er hard over nagedacht om voor mezelf te gaan werken en hoe ik dat dan aan zou moeten pakken. Diezelfde periode kregen we tijdens de massage opleiding les over ondernemerschap en dingen die daar bij komen kijken zoals belastinggedoe en administratieve ellende. En toen bedacht ik me dat ik nog steeds voor mezelf wil beginnen, maar dat ik er toch nog niet klaar voor ben. Ik wil eerst meer kennis, meer ervaring en nog niet zoveel verantwoordelijkheid alleen dragen en door de manier waarop de docent het uitlegde had ik niet het idee dat ik de komende tijd wat rijker wordt van een leven als masseuse.

Intussen tijd ben ik gaan solliciteren voor een grote mensenbaan. En raad eens.. ik ben aangenomen in Almere en ga je in mijn volgende blog vertellen hoe dat gegaan is, want eigenlijk gaat bijna niets normaal in mijn leven dus dit sollicitatieproces was ook bijzonder.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s