Week 3 dag 2 we zijn begonnen

IMG_9304.JPGMijn baas en ik belanden al in temperamentvolle discussies, waarin we onze ideeën aan elkaar over proberen te brengen. De hele afdeling kan ongewild meeluisteren. Nu begrijp ik waarom mijn moeder mij opgevoed heeft met het idee dat je altijd voor je eigen mening op moet komen ook al lijkt het soms wat brutaal of heeft het weg van een beginnende ruzie. Het is wel handig als je wilt sparren over onderwerpen om nieuwe inzichten te krijgen. Deze duidelijke manier van communiceren vind ik prettig, omdat ik dan kritisch en direct kan zijn en geen soft verhaal hoef te verzinnen. En toch barst ik in tranen uit, waarbij mijn baas meelevend vraagt waar dit vandaan komt. Ik wil antwoorden, maar ik weet het gewoon even niet. Inmiddels ben ik 26 en zit ik daar met een vergelijkbaar onbegrijpelijk gevoel als toen mijn leraar mij op 8 jarige leeftijd de klas uitstuurde, omdat ik hem beledigd had. Toen vond ik het heel erg dat mijn leraar mij niet begreep. Nu vind ik het frustrerend dat ik het idee vanuit mijn hoofd nog niet in begrijpelijke taal over kan brengen. Ik wil deze uitdaging overwinnen en een enorme bijdrage leveren aan de verbetering van de bedrijfscommunicatie. En geloof me, dit keer gaat het me lukken. Ik voel het aan alles. Het enige wat ik nodig heb is de kracht om dichtbij mezelf te blijven en daarvoor heb ik het op dit moment helaas nodig om al mijn emoties er uit te gooien. Oh mijn god, ik hoop dat ik wegkom met het excuus dat ik een vrouw ben en enorm veel hormonen in mijn lijf heb die gewoon een uitweg zoeken. Los van de hormonen werkt een vrouwenbrein gewoon anders dan bij een man en verdien ik het om even maximaal vrouw te zijn in deze mannenwereld.

Misschien is het de spanning en een lichte paniek, omdat ik binnen een maand de ark van Noach gebouwd wil hebben, zonder dat ik weet dat het een ark moet worden. Ik weet wel hoe een boot eruit ziet, maar ik heb niemand ooit stap voor stap een ark zien bouwen en los daarvan wil ik een uniek ontwerp. Of ik probeer een berg te beklimmen, waarvan de route nieuw voor me is. Vanaf de top roept iemand waar ik komen moet, maar er zijn verschillende paden en ik wil de meest efficiënte weg kiezen, zonder naar beneden te glijden. Ik weet wel wat lopen is en hoe ik het moet doen, maar dit type ondergrond ken ik nog niet zo goed.

Kortom, ik ben keihard aan het werk met een nieuw project en ik heb een einddoel, maar ik weet nog niet precies hoe ik daar kom. ICT is vrij nieuw voor me. Tijdens mijn opleiding moest ik weleens simpele systeempjes bouwen en ondanks ik er tienen mee haalde, zijn de systemen niet echt bruikbaar geworden. Thank God ben ik er al achter gekomen dat ik geweldige collega’s en managers heb die mij helpen het communicatiedoel te bereiken. Om mijn super intelligente collega’s zo goed mogelijk te begrijpen lees ik nu het boek: ‘De kracht van scrum’. Dit is een projectmanagementmethode die volgens het eerste hoofdstuk ook super goed inzetbaar is voor teams in andere (vak)gebieden. Er staan teksten in zoals: ‘Als iets moeilijk is, moet je het juist heel vaak doen. Dan word je er snel beter in’. Als ik aan het eind van het boekje ben dan zal ik de methode simpel uitleggen ter inspiratie.

Die avond eet ik samen met mijn ouders, broer en schoonzus en vertel ik hoe achterlijk weinig geduld ik toch eigenlijk heb. Dat wast natuurlijk geen nieuwe informatie voor hen. ‘Dit is een proces Janneke, zo kun je leren geduld op te brengen’, reageert mijn moeder. ‘Ja, als je voor deze uitdaging slaagt dan kun je daarna weer eens een relatie proberen’, vult mijn vader haar lachend aan. En als klap op de vuurpijl komt mijn schoonzusje met de tekst: ‘en daarna kinderen’. Hmmm, kinderen.. Ik ben er nog lang niet aan toe. Gelukkig hebben mijn andere broers en schoonzusjes kinderen in mijn leven gebracht, want ik moet eerst nog even zorgen dat mijn nieuwe bazen het geduld hebben, om mij een beetje geduld bij te brengen, voordat ik aan zoiets als kinderen begin.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s