De mensen die op mijn pad kwamen

15303969_10211563401507036_314334956_oIk hou van lieve woorden, het liefst handgeschreven boodschappen eerlijk en recht uit het hart. Vriendenboekjes, poëziealbums, teksten uit oude agenda’s, tekeningen, kaartjes, memo’s en vertaalbriefjes. Ik heb het bewaard. Ik vind het niet fijn als mensen uit mijn leven verdwijnen en zo heb ik stiekem nog een aandenken. Tijdens het ordenen van de zolder kwam ik een opdracht van de middelbare school tegen. Een vel papier met de titel ‘Omgaan met gevoelens’.

Klasgenoten schreven hoe zij over mij dachten. Van de 11 personen schreven er 6 het woord aardig, 2 spontaan, 1 lollig, 3 lief, 3 vrolijk, 1 lieve lach, 2 humor, 1 droog, 1 grappig, 3 irritant. Geen enkele omschrijving is hetzelfde. De ene persoon kende mij beter dan de ander. Wij hebben onze eigen associaties bij de gekozen woorden, waardoor deze verschillend over kunnen komen. In de tijd waren wij een jaar of 14/15. Als wij een andere leeftijd hadden of meer of minder kennis, dan zouden de omschrijvingen waarschijnlijk anders zijn geweest. Iedereen beleeft situaties, personen, de wereld op zijn eigen manier en deze manier kan ook steeds weer veranderen.

Mensen vind ik ontzettend interessant, omdat zij meer zijn dan alleen een lichaam dat beweegt. De grootste overeenkomst van mensen is dat we allemaal een verhaal hebben, een geschiedenis, een huidig moment en een toekomst. Sommige mensen willen dat vertellen, anderen liever niet. Een andere overeenkomst is dat waarschijnlijk niemand de wereld hetzelfde beleeft. Door onze ervaringen hebben we toegang tot andere kennis en verwerken wij belevingen op onze eigen manier.

Neem bijvoorbeeld een feest. Wanneer is zoiets geslaagd? Voor de een slaagt een feest als er voldoende te eten is. Voor de ander slaagt een feest als er muziek is. Voor mij slaagt een feest als ik schaamteloos kan dansen of een oprecht gesprek met iemand kan voeren of als er iets grappigs of interessants gebeurt waar ik naar kan kijken. Ik observeer veel en luister naar gesprekken van andere mensen. Ik vind het ontzettend fijn als iemand echt, open, eerlijk en zelfbewust is in een gesprek. Naar mijn idee ontbreekt er in veel gesprekken diepgang. Je ziet of spreekt iemand bijvoorbeeld heel vaak en toch weet je niet wat de grootste droom van die persoon is. Je weet niet wat hem of haar echt bezighoudt. Nu zou ik graag schrijven dat ik die diepgang gelukkig met iedereen ervaar, maar dat is niet waar. Er zijn maar een aantal mensen van wie ik echt weet waarvan zij ’s nachts wakker liggen of wat zij graag zouden willen.

Vaak weten mensen niet eens wat de grootste droom van hun lover, beste vriend(in), broer of zus, ouders of kind is. Schokkender vind ik nog dat veel mensen zelfs hun eigen droom vergeten zijn of nooit geweten hebben of bewust aan de kant hebben gezet. Ik wil hier verandering in brengen. Angsten overwinnen en dromen laten groeien. Want mij is geleerd dat wat je aandacht geeft groeit! Ik ben benieuwd naar wat de dromen zijn van andere mensen. Ik zou willen weten welk moment in jouw verleden veel indruk heeft gemaakt en op welke manier het jouw leven positief verandert heeft. Het lijkt mij tof als ik overeenkomsten ontdek en mensen die dat leuk vinden eventueel in contact kan brengen met elkaar.

Kortom, ik ga een nieuwe rubriek starten over mensen die op mijn pad zijn gekomen. Ik omschrijf hoe wij in contact kwamen en hoe zij mijn leven hebben beïnvloed. Ik vraag wat hun droom is, welke gebeurtenis voor de grootste verandering in hun leven heeft gezorgd en waar zij dankbaar voor zijn.

Advertenties

3 gedachten over “De mensen die op mijn pad kwamen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s