Amsterdam. De stad is leeg.

amsterdam-cityAmsterdam. De stad is leeg. Mijn vrienden zijn vertrokken. Brussel, Utrecht, Zuid-Afrika, Rotterdam, Australië en Zuid-Amerika. Ik ben verbonden met plekken waar ik nog nooit ben geweest. Amsterdam. Het is nog zo kort geleden dat ik een officiële inwoner was. Alles is veranderd, maar misschien alleen in mijn hoofd. Mijn oude versie is verdwenen. Ik heb niet meer de behoefte mijn titel als ‘Troublemaker’ actief te onderhouden. Ik ben gewoon Janneke nu en bekijk de wereld met andere ogen. Een nieuw soort rust is toegetreden, alsof ik controle over mijn gedachten heb. De lieve wensen van mijn medemens zijn uitgekomen. Bedankt! Ontzettend veel spirituele teksten en persoonlijke ontwikkelingsboeken heb ik de afgelopen tien jaar verslonden. Van coach naar therapeut, naar medium. Van homeopaath, naar arts, naar dieet. Van onbegrip naar kennis. Ik heb veel gepraat en geluisterd naar bijna iedereen die mij een les wilde leren. En nu denk ik. Het is wel goed zo. Ik ben tevreden. Ik heb geleerd mijn grenzen aan te geven. Mijn leven kan beginnen.

Trump is in de war. En de Nederlandse politiek is ook niet mijn grote liefde. Toch handig dat zij bestaan, dan hebben we in ieder geval een doelwit om met zijn allen over te kunnen zeiken-om-het-zeiken. Massaal zeuren hebben velen nog hard nodig en dat is opzich niet erg, want zo hebben we een mooie afleiding om niet aan onze werkelijke verantwoordelijkheden toe te komen. Namelijk je eigen emoties en ervaringen verwerken, zodat je ruimte hebt om happy te zijn. De oplossing voor bijna elk probleem is jezelf leren kennen en begrijpen welke plek je inneemt. Zo krijg je vanzelf geduld en respect voor andere mensen en dan verdraait de ellende uit de wereld naar een soort van paradijselijke bubbel.. of iets in die richting..

Twee jaar geleden las ik een boek van Deepak Chopra in het Spaans. De enige tekst die ik echt begreep was de vraag: ‘Vives desde el amor of desde el miedo?’, Leef je vanuit angst of vanuit liefde? Ik keek terug op mijn gemaakte keuzes. Ik had in mijn leven al veel beslissingen genomen met angst als drijfveer. Angst was de (lage) energie die mij aanstuurde. Ik was als kind bang voor verandering, bang om los te laten vooral. Ik was bang voor ruzies of dat mensen dood gingen, maar ook om naar een pretpark te gaan of het strand of om jarig te zijn. Ik was zo bang dat ik er ziek van werd. Elk jaar had ik koorts op 2 juni, de dag voor mijn verjaardag. Ik was bang dat die speciale dag waar ik lang naar uit keek, te snel voorbij zou gaan.

Op mijn achttiende was ik nog steeds bang. Ik schreef aan het leven: ‘Ik zal proberen je geen bitch meer te noemen, maar ik haat je zo.’ Ik besefte dat er twee opties waren. Ik moest tevreden zijn met het besef dat ik steeds banger werd of ik moest veranderen en in het diepe springen met de motto: ‘angsten zijn er om te overwinnen’. Vanaf die tijd bleef ik springen. Inmiddels hoef ik het leven geen bitch meer te noemen, want ik vind haar steeds leuker. Ik heb besloten dat ik voorlopig even genoeg in het diepe gesprongen ben. Het is tijd voor een beetje rust en stabiliteit in mijn leven. Ik ga wat geduldiger aan doen en weloverwogen beslissingen nemen. Mijn huidige motto is ‘go with the flow’. Alles is goed zoals het is en alles komt op zijn tijd. Ik maak even geen plannen meer, maar zie wel wat er op mijn pad komt. Mijn geld is op. Mijn angst is op. Mijn honger naar avontuur is gestild. De stem in mijn hoofd die mij vertelde dat alles tegelijk moet is weg. Ik heb rust. Amsterdam. De stad is leeg, maar ik ben gelukkig, dus het is goed zo.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s