Geheimen en de sufheid ervan

Geheimen.jpgGeheimen, al een tijdje spookt het concept door mijn hoofd. Geheimen.. Waar zijn ze eigenlijk goed voor? De manier waarop ik ze ken vind ik eigenlijk maar suf of misschien zelfs heel rot. Het begint vaak als iets onschuldigs, als kind heb je iets wat niet iedereen mag weten en dat is dan super interessant. Als je het aan iemand vertelt schep je een soort vertrouwensband. Als de ander jouw geheim bewaart heb je geluk en is het idee van een geheim geslaagd, maar meestal loopt dat anders. Vaak worden geheimen doorvertelt, gewoon omdat de persoon die het geheim meedraagt zijn of haar hart moet luchten of in een erger geval omdat die persoon zichzelf heel interessant vindt als hij/zij iets over jou door kan vertellen. Een doorvertelt geheim maakt het hele idee extra beladen, want de kans dat degene die het geheim niet weten mag er toch achter komt wordt steeds groter. Dan wordt een geheim ineens een ding dat je blijft achtervolgen en als je pech hebt verandert het je manier van denken en je gedrag, misschien wordt het zelfs een obsessie.

Soms of zelfs vaak worden er wat sappige details bij het geheim bedacht en ontstaat er een nieuwe versie, een roddel. In mijn puberteit pikte ik veel roddels op uit mijn omgeving. Het leek een favoriete bezigheid van heel veel mensen, praten over elkaar. ‘Heb je het al gehoord, de zoon van de buurvrouw van de oma van die van die heeft dat of dat gedaan. Ik weet niet meer precies’. Meestal was ik het spoor dan al kwijt en wist ik al niet meer over wie het ging. Maar deze constructies snoerde mij de mond, want wat nou als iemand een keer zo’n verhaal over mij bedacht? Nou moet ik er bij zeggen dat de meeste van mijn vriendinnen niet zulke roddelaars waren. Wij waren gewoon druk met andere dingen, leuke dingen doen, verliefd zijn, foto’s maken en leren fluiten met je mond vol droge biscuitkruimels. Ja, af en toe praatten wij wel over dat meisje dat zo ontzettend veel make-up droeg dat je zou verwachten dat haar gezicht zou breken als ze eens lachte, maar gewoon omdat we ons oprecht afvroegen waarom ze zichzelf zo verstopte. Had zij geheimen waardoor zij zichzelf verborg? Op een dag mocht ik met haar mee naar huis. Ze woonde in een flat. Haar ouders waren gescheiden en er was niemand thuis. Ik was nog nooit in een flat geweest en vond de hoogte vanaf het balkon doodeng. Ik woonde in een huis met een grote tuin en mijn ouders waren gewoon getrouwd. Mijn moeder was altijd thuis als ik uit school kwam, net als bij mijn andere vriendinnen. En toen kwam het moment dat ik haar vragen kon waarom ze zoveel make-up droeg. Ze legde me uit dat ze zo snel bloosde en dat ze dat verschrikkelijk vond. ‘Blozen is toch niet erg?’, vroeg ik haar. ‘Jawel’, antwoordde ze terwijl haar wangen dwars door haar make-up rood kleurde.

Die rode wangen waren het perfecte voorbeeld van een geheim. Je verstopt iets waar je bang voor bent, maar iedereen die het zien wil heeft het door. Wat ik dus zo suf vind aan een geheim is dat misschien wel iedereen het weet en iedereen weet ook dat iedereen het weet, behalve de persoon bij wie het geheim vandaan komt, die mag niet weten dat iedereen het al weet. Vroeger had ik ook geheimen. Ik vertelde geheimen vaak een hele tijd lang aan niemand, omdat ik bang was om in een roddelconstructie terecht te komen. Maar op een dag moet je je hart luchten. Als je een geheim aan niemand doorvertelt kan de lading soms zo groot worden, omdat niemand je uit die chaos van gevoelens kan bevrijden. Eerder vond ik dat zo rot aan wonen in een dorp, iedereen kende elkaar en onthield elkaars roddels. Je wist nooit wie het verhaal over jou wel of niet had gehoord, want iedereen wist dat het een geheim was dus niemand zou je er mee confronteren en vragen hoe het met je gaat. Mijn gedrag veranderde er door. Ik creëerde gevoelsmatig afstand in de hoop dat niemand mij raken kon.

Wat ik dus zo zonde vind aan een geheim is dat het je belemmert. Elk geheim neemt een deel van je vrijheid af en bezorgt je een beetje angst. Het verandert je manier van praten en handelen, omdat je altijd op moet letten en iets moet verbergen. Geheimen of onuitgesproken emoties creëren afstand, eenzaamheid, onbegrip en belemmeren je in je persoonlijke groei of de verbinding met anderen. Geheimen hebben een enorme invloed op je keuzes. En als je pech hebt vreten ze je energie en maken ze het vreugdevolle in je leven kapot. Ik weet nog dat ik jarenlang een geheim bewaarde en het spookte dagelijks door mijn hoofd. Toen vertelde ik mijn moeder de fout die ik had gemaakt en ze zei ‘jeetje Janneke, is dat alles?’ Mijn puberbrein had van een mug een olifant gemaakt en jarenlang zat ik met een emotie die binnen een paar minuten opgelost was.

Kortgeleden heb ik gepraat met een van mijn beste vriendinnen over dingen die in onze puberteit gebeurden, maar waar we het nooit over hebben gehad. Niet echt geheimen, maar gebeurtenissen waar we toen nog niet goed over konden praten. Binnen een paar minuten verdwenen mijn blokkades en voelde ik onze levenslange vriendschap nog sterker worden. Geheimen dus of onuitgesproken woorden, onthul ze, laat ze los zodat de energie die in je lichaam vastgezet is weer kan stromen. Het bespreken van wat er in je hoofd speelt kan van alles veranderen.

2 gedachten over “Geheimen en de sufheid ervan

  1. Ik ben het er zeker mee eens dat ‘geheimen’ loslaten voor een enorme opluchting kunnen zorgen. Maar geheimen worden zo zwaar als je ze zelf maakt. Er zijn genoeg zaken waar ik geen woord over rep; omdat ik het niet nodig vind dat anderen ervan weten. Zo lang ik daar achter sta begrens ik mezelf er niet of nauwelijks mee, maar wanneer het ‘geheim’ (of misschien beter gezegd: de privé-kwestie) dwars gaat liggen doordat ik bijvoorbeeld zou moeten gaan liegen om het maar in het donker te houden – dan kijk ik er toch nog een tweede keer naar. Is het wel écht het geheim houden waard? Fijn leesvoer, ’t zet me toch wel even aan het denken ;)..

    Geliked door 1 persoon

    • Anne dank je wel voor je reactie en uitgrebeide aanvulling! Ik ben het met je uitleg eens en dat je inderdaad zelf invloed hebt op hoe “zwaar” geheimen worden en dat er inderdaad zaken zijn waar anderen niet van hoeven te weten, zolang je er zelf maar niet door vastloopt.

      Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s