Een terugblik op mijn leven.

Oma en jannekeAf en toe doe ik even een terugblik op mijn leven, omdat ik mij soms afvraag hoe ik in bepaalde situaties beland ben en waarom ik het ook alweer zo wilde. Ik doorloop gebeurtenissen uit mijn verleden in mijn hoofd om mezelf er aan te herinneren dat alles gaat zoals het gaan moet, alles loopt zoals het bedoeld is, niet per se zoals ik het zelf bedacht heb, maar wel zoals het voor mij het best is.

Op mijn 18e overleed mijn oma. Tot aan die tijd bezocht ik haar elke week in het verzorgingstehuis. Ik werd heel rustig bij haar. Ze praatte niet veel, maar leek wel veel te denken. Echt diepgaande gesprekken hadden we niet, we speelden Rummikub of Yahtzee of we keken naar de televisie. Tv kijken vond ik niks aan, ik wilde graag contact en fanatieke tv-kijkers vinden het niet fijn als je steeds door een programma heen praat. Toch kon ze er goed mee omgaan. Ze werd niet chagrijnig, gaf af en toe antwoord op mijn vragen of negeerde me gewoon even. Ik vond haar een bijzondere vrouw, een tikkeltje mysterieus, want eigenlijk wist ik nauwelijks iets van haar. Ze was geboren in 1924, maar had tegen mij nooit een woord over de oorlog gesproken, over geen enkele gebeurtenis uit haar verleden eigenlijk. Ze hield mij steeds weer op de hoogte van hoe groot onze familie inmiddels was, bij elke nieuwe geboorte gaf ze mij een update. Mijn opa en oma kregen 18 kinderen en iets meer dan 40 kleinkinderen. In haar laatste update, 8,5 jaar, geleden had ze 32 achterkleinkinderen. Dat is nu misschien wel verdubbeld. Soms zag ik mijn oma van alles denken, maar ze zei niet veel en sprak geen oordeel uit. Ook hoorde ik haar niet roddelen of negatieve dingen over andere familieleden zeggen. Dat is misschien wel hetgeen dat ik het allermeest aan haar waardeerde, het gaf mij een gevoel van veiligheid dat ik mocht zijn wie ik was zonder consequenties. ‘Gekke meid’, zei ze af en toe liefdevol.

oma.jpgOndanks de grote familie leek er toch een soort eenzaamheid in mijn oma verborgen te zitten. Misschien was het wel haar verleden waar zij nooit over sprak waardoor ze dat gevoel had, of doordat mijn opa in 1982 al overleed en zij nooit meer een nieuwe man had aangeschaft. Wat de oorzaak precies was van haar eenzaamheid weet ik niet, maar het maakte een diepe indruk op mij. Ik besefte dat ik mijn laatste jaren nooit zo zou willen doorbrengen als zij deed. Ik vroeg me af wat ik allemaal zou gaan doen als ik in zo’n verzorgingshuis terecht zou komen en niet zoveel meer zou kunnen met mijn lichaam. Het heeft mij lang bezig gehouden totdat ik bedacht dat ik het helemaal anders zou gaan doen. Ik wilde eindigen als een wijze oude vrouw, een soort guru bovenop een berg waar jonge mensen naartoe komen als ze hun verhaal kwijt willen en dat ik dan luister zonder te oordelen en af en toe gewoon een gek verhaaltje vertel over mijn eigen ervaringen.

Mijn oma was een van de belangrijkste vrouwen in mijn leven en nu pas besef ik hoe sterk zij mijn karakter heeft gevormd. Ze maakte mij direct in communicatie, omdat haar subtiele omwegen mij irriteerden. Ze vond het moeilijk om hulp te vragen dus in plaats van te vragen, gaf zij aanwijzingen: ‘de planten hebben water nodig’, ‘de afwas staat er nog’, ‘mijn sigaretten zijn op’. Af en toe daagde ik haar uit door vragen te stellen waar zij geen echt antwoord op kon geven: ‘Oma waarom heb je zoveel kinderen? Hadden ze vroeger geen condooms?’ dan mompelde ze: ‘de tijden waren toen anders’ en dan was het direct weer stil.

Mijn oma was een enorme inspirerende vrouw voor mij. We waren op een bijzondere manier sterk verbonden. Aan het einde van haar leven raakte zij in coma, een paar dagen lang zocht ik haar elke dag op. Ik stond met mijn moeder naast haar bed en ik vond haar klinken als een borrelende waterkoker. ‘Na vandaag wil ik haar niet meer opzoeken’, zei ik tegen mijn moeder. Die nacht overleed ze. Afgelopen nacht was zij ineens even terug bij mij, in mijn droom en vanochtend werd ik wakker met een tevreden gevoel van geluk. Alles gaat zoals het gaan moet. Mensen en situaties komen op je pad om je lessen te leren en verlaten je leven zodra je de les begrepen hebt en klaar bent voor een nieuw thema.

Ik heb inmiddels een vaste baan, maar besef ineens weer heel duidelijk dat ik geen standaard leven ga creëren en geen van te voren uitgestippelde route wil bewandelen. Ik had en heb vragen over het leven en blijf deze onderzoeken ook met deze baan. Ik wil mensen aan het denken zetten en steun bieden bij het overwinnen van eenzaamheid of andere gevoelskwesties waar mensen in vastlopen. Daarvoor moest ik eerst mijn eigen eenzaamheid onderzoeken en overwinnen, uitdagingen creëren om mezelf mee te confronteren, ontdekken wie ik ben en wat ik diep van binnen met mijn leven wil, steeds weer mijn spullen pakken, afscheid nemen en een nieuw leven leiden. Het heeft mij geholpen om dichter bij mezelf te komen.

De kracht die mijn oma doorgaf aan mijn moeder gaf mijn moeder aan mij. Ik heb een plan bedacht om over drie jaar het leven van mijn dromen te leiden. De komende jaren verzamel ik zoveel mogelijk inspiratie in de vorm van toffe mensen die zich bezighouden met dansen, massage, meditatie, bewustwording, schrijven, muziek en reizen. Ik ga films kijken, boeken lezen en blogs volgen over mensen met een reizend bestaan in combinatie met kleine kinderen. Ik ga zoveel mogelijk de natuur opzoeken, rust creëren en mezelf een paar dagen in een klooster opsluiten met mijn gekke levenslange vriendin! Misschien komt over een paar jaar mijn droom uit en word ik op een dag een moeder in een Volkswagenbusje die reist over de wereld, geïnspireerd door de film ‘Given’ of een halve hippie met een gezinnetje in een houten hutje aan het strand.

Een gedachte over “Een terugblik op mijn leven.

  1. Mooi om te lezen. Ik kreeg kippenvel bij het stukje dat je oma je bezocht in je droom. Veel plezier tijdens deze periode in het najagen van je droom. Misschien kom ik je ooit eens tegen in dat volkswagenbusje.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s