Als je ietsje ouder bent lijkt alles ineens zo definitief

GrenzenStap 2 richting stabiliteit is gezet. Mijn luxe zwerversbestaan is voorbij. Ik heb een appartementje en ben klaar voor de volgende uitdaging en nee dat is nog geen relatie en ook nog geen baby of huisdier, hooguit misschien een plant.

Als je ietsje ouder bent lijkt alles ineens zo definitief, alsof je huidige hobby’s voor eeuwig zijn, je carrièrekeuze ineens moeilijker te switchen is en je vriendenclub niet meer uitbreidt. Als je de eerste stap van je droom nog niet gezet hebt verwacht je misschien dat die nooit uit zou komen. Vriendschappen liggen ineens onder een vergrootglas met wie wil ik verder en wie kan ik beter loslaten? Jeetje, ik vraag me echt af of dit volwassenheid inhoudt en of het nu dan echt begonnen is? Of is dit toevallig een fase waar ik even inzit en heeft het niets met leeftijd te maken?

De laatste tijd komen dingen heftiger binnen bij mij, heb ik ietsje minder geduld en voel ik steeds sterker de behoefte om mijn grenzen aan te geven, iets waar ik tot op heden nog niet zo goed in was. Als ik ergens niet zo goed in ben of tegen dingen aanloop analyseer ik vaak mijn hele verleden om te ontdekken hoe het komt waardoor het mij niet goed lukt. Ik kijk terug naar relaties en naar mijn jeugd en ontdek patronen. In je jeugd leer je jezelf bijvoorbeeld aan te passen aan je gezinsleven dat is doodnormaal, want anders zou een gezin waarschijnlijk niet kunnen functioneren. Tenzij iedereen vanuit nature perfect op elkaar afgestemd zou zijn, iets wat mij bijna onmogelijk lijkt. Je leert dus strategieën en overtuigingen aan en deze zet je in je verdere leven in, totdat je vastloopt en beseft dat dingen niet lopen zoals jij er gelukkig van wordt. De strategieën en overtuigingen die je had werken niet meer in je voordeel, maar keren zich tegen je en maken je minder happy.

Je komt bijvoorbeeld onbewust in relaties terecht waar je oude patronen in doorzet, gewoon omdat het zo vertrouwd voelt. Als je dan in een relatie terechtkomt met een persoon die ook vreemde of ongezonde gewoontes heeft dan kom je in een situatie waar je, als je ontdekt dat het anders kan, misschien liever niet in verkeerd. Als je dan uit die relatie stapt en een nieuwe relatie begint met een partner die totaal niet op de vorige lijkt, blijkt hij vergelijkbaar ongezond gedrag te vertonen. Je blijft dus mensen aantrekken tot je beseft dat je iets aan je eigen gedrag moet veranderen om dit patroon te kunnen doorbreken. En dan wordt het tijd om even stil te staan en je af te vragen waardoor dit soort personen steeds weer bij jou terechtkomen.

Ik ben even ziek thuis, omdat een van mijn overlevingsstrategieën zich nu ineens tegen mij keert en mij ziek maakt. Vorig jaar zei een studiegenoot tegen mij: “Janneke, jij bent echt grenzeloos he?!”. Ik weet nog dat ik zelfs een beetje trots was op haar opmerking. Ik verwarde het met flexibiliteit en open minded zijn. Gek eigenlijk, want als dat hetzelfde zou betekenen dan had het woord grenzeloos niet eens hoeven bestaan. Grenzeloos dus, en dat betekent dat ik ook geen grenzen aangeef en daar loop ik nu tegenaan op het gebied van werk en relaties. Wat familie betreft heb ik mijn eerste stappen al gezet en bij hen lukt het mij inmiddels steeds beter om aan te geven wat ik wel en niet wil. Eigenlijk hebben mensen die van je houden ook gewoon het recht om te weten wat jouw grens is.

Misschien is dit ook wel het onderdeel dat alles voor mij momenteel zo definitief maakt? Grenzen stellen kan ook afscheid betekenen van ongezonde contacten en afscheid neem ik over het algemeen maar 1x per persoon.

Mijn uitdaging voor de komende tijd is dus om grenzen te stellen. Iets wat ik echt heel moeilijk vind. Ik moet leren om bewust te voelen wanneer mijn grens bijna bereikt is, zodat ik dit kan aangeven voordat deze bereikt is en dat is nog wel een beetje een zoektocht.

 

5 gedachten over “Als je ietsje ouder bent lijkt alles ineens zo definitief

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s