Een pakketje voor de vorige bewoners

burn outSteeds wil ik weer een blog posten, dan zit ik in de auto, schieten de teksten door mijn hoofd en ben ik tevreden over de zinnen die voorbij komen. Maar steeds komt het er niet van om het op te schrijven of vliegen er allerlei verschillende onderwerpen door elkaar en weet ik niet waar ik moet beginnen. Soms twijfel ik of de wereld al wel klaar is voor mijn gedachten. Net wanneer ik weer wil schrijven belt er iemand die ik nog nooit ontmoet heb via Skype en vraagt of ik mijn blog met al die “onzin” al offline heb. “Je bent eng”, zegt hij er dan bij, omdat ik ooit over zijn gedrag geschreven had en hij niet wil dat ik nog eens over hem schrijf. En dan hoor ik ineens de woorden van vorig jaar van mijn tante in mijn hoofd klinken: “ik snap niet waarom ze dat doet”. Stom dat zo’n klein deel van de bevolking zoveel invloed kan hebben en dat ik mezelf er door laat blokkeren. Vooral omdat ik weet dat de grote wereldveranderaars of kunstenaars ook een lange weg te gaan hadden, voordat zij begrepen werden en dat zij ook door moesten zetten met heel wat weerstand. Eigenlijk moet ik mij dus niet laten wankelen door wat ik hoor of lees, want ik krijg wel 100x vaker positieve, motiverende reacties. Het is ook maar net in welke stemming je zit wat bepaalt hoe dingen binnen komen. Bij mensen of omgevingen die uit balans zijn kunnen woorden maken of breken. Het is daarom belangrijk om bewust te zijn van de woorden die je kiest en er een beetje over na te denken hoe het over kan komen. Vooral in deze tijd waarin de energie verandert en de burn-out bijna een ‘hype’ is.

Toch lijkt het nog een onderwerp waar mensen lastig over praten. Misschien wordt het wel als zwakte ervaren, terwijl het ook kan betekenen dat je iets te lang sterk gebleven bent. Op dit moment hebben bijvoorbeeld vier van mijn goede vrienden een burn-out, waardoor zij al een paar weken of zelfs maanden niet werken. Toch vind ik hen hele sterke personen. Zelf ben ik al een paar keer in een ‘light-versie’ van een burn-out beland, alleen wist ik toen niet dat het zo genoemd werd. Ik was ontzettend moe en ging tijdens de middelbare schoolperiode en tijdens mijn studententijd al vaak ’s middags slapen als ik thuis kwam. Later viel ik flauw tijdens hyperventilaties, doordat ik in paniek raakte van mijn gebrek aan concentratievermogen, duizeligheid, hoge ademhaling en hartkloppingen, wanneer ik weer te moe was en niet kon gaan liggen, omdat ik nog zoveel moest doen. Ik groeide van een studieswitcher tot een jobhopper en ik dacht dat ik elke baan verliet uit vermoeidheid, omdat ik het niet leuk genoeg vond. Nu pas besef ik dat het allemaal symptomen van een burn-out zijn.

Het enge van een burn-out vind ik dat de hersenen en het lichaam soms niet meer functioneren zoals ik gewend was. Nu nog steeds kan ik extreem reageren, zoals vanavond omdat er onverwachts 3x werd aangebeld en mijn deurbel extreem hard en schel klinkt. Terwijl ik het probeer te negeren, omdat ik niemand verwacht, zie ik even later een schaduw voor mijn deurraam bewegen. De aanbeller is een volhouder die ik onmogelijk kan negeren. Terwijl ik mijn lichaam voorbereid op een mogelijk gevaar doe ik voorzichtig de deur op een kier. De postbode. Een pakketje voor de vorige bewoners. Ik neem de grote doos aan en sluit de deur weer. Mijn benen trillen en mijn rug en voeten doen ineens enorm pijn, te veel onnodige adrenaline moet zijn weg weer vinden voordat ik rust voel. Ik wilde vanavond gaan dansen, maar ineens durf ik mijn huis niet meer uit. Te veel prikkels vandaag, te veel nagedacht over de gekte van de mens. Ik blijf even thuis.

Een burn-out verandert je als persoon, je wordt nooit meer wie je was. Als je het goed verwerkt, kan je het misschien als een positieve gebeurtenis ervaren, een ‘update’ alsof je een iphone met nieuwe software bent, de achterhaalde bugs zijn onderzocht, je wordt een betere, vernieuwde versie en komt dichterbij jezelf.

 

 

Advertenties

7 thoughts on “Een pakketje voor de vorige bewoners

  1. Probeer in eerste instantie niet een gejaagd leven erop na te houden. Doe je dat wel probeer dan voor jezelf uit te maken wat belangrijk is om eerst te doen.
    Neem ’s avonds alle rust en laat ook alles afstaan eens gsm pc. En geniet van zo een avond met jezelf eens in de watten te leggen.

    Aum Shanthi

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s