De dominee vertelde dat het leven slechts een voorproefje is van wat hierna gaat komen.

13 jaar.jpgIk was 13 toen mijn aandacht werd getrokken naar de dood. Ik ontwikkelde een soort angst en obsessie in één. Aan de ene kant was ik bang om mensen er aan kwijt te raken en aan de andere kant was ik nieuwsgierig. Wat gebeurt er na de dood? Hoe zou dat zijn? Zou het rust geven? Zou mijn ziel de stilte aankunnen? Of blijf je zonder levend lichaam gevangen in een duistere, beangstigende energie? De dominee vertelde dat het leven slechts een voorproefje is van wat hierna gaat komen. Als je goed hebt geleefd ga je naar de hemel en anders naar de hel. Ik bedacht me dat ik niet heel oud wilde worden, voordat ik bij God in de hemel terecht zou komen. ‘Best gek, soms geloof ik in God en soms niet. Ik wil super graag in hem geloven, maar dan vraag ik mij weer af of ik het allemaal wel goed genoeg doe, want ik doe altijd wel wat verkeert net als veel andere mensen’, schreef ik in mijn dagboek. De dood, het leven en alles wat er mee te maken heeft bleef mijn aandacht vasthouden.

Drie jaar daarvoor overleed de moeder van mijn beste vriendin van toen. Ik was gek op haar, zij behandelde mij alsof ik daar thuis hoorde, begroette mij met een kus op mijn mond en wachtte na schooltijd op ons met thee en koekjes. De dag voor haar overlijden gaf ze mij een kus en zei: ‘tot morgen’. De volgende middag kwam de juffrouw tijdens de les bij mijn vriendinnetje aan tafel. ‘Je vader heeft gebeld. Je moet na schooltijd gelijk naar huis komen en mag geen vriendinnetje meenemen’. Ik vond het vreemd, want ik mocht altijd mee naar haar huis en nu ineens niet, terwijl haar moeder ‘tot morgen’ had gezegd. De juf ging terug naar haar bureau en ik stond op en liep naar mijn vriendinnetje: ‘als je vader heeft gebeld, dan is er iets met je moeder’, fluisterde ik. ‘Janneke wil je terug op je stoel gaan zitten’, reageerde de juf. De volgende dag was mijn vriendinnetje niet op school. ‘Haar moeder is helaas plotseling overleden aan een hartstilstand, tijdens het ramenlappen. Ik wist het al. Mijn moeder had ’s avonds al gebeld om te vragen wat er was.

De dood kwam al eerder in mijn leven, toen ik zeven was. Op de dag van mijn verjaardag overleed een 12-jarig buurmeisje. Ze viel van een muurtje en brak haar nek. Ik ging met mijn moeder naar haar begrafenis om afscheid te nemen en ik vond het zielig, maar ik had nog geen idee wat voor invloed het kon hebben. Ik merkte pas dat de dood echt een leegte achterlaat toen mijn overgrootoma overleed. ‘Nu kunnen we nooit meer oma Hof koekjes eten’, reageerde mijn broer. Ik dacht dat hij gelijk had en werd alleen daarom al verdrietig. Wij aten de laatste oma Hof koekjes uit het trommeltje, gele en roze, ronde biscuitjes met een laagje erop en van die bruine die naar koffie smaakte. Die vond ik echt vies.

De dood en het leven. Het houdt mij nog steeds bezig op een onderzoekende manier. Het is een onderwerp waar ik over wil schrijven in het boek waar ik het al jaren over heb, maar de dood is heftig en wekt mijn emoties en herinneringen op, waardoor het boek er nog steeds niet is. De dood komt zeker weten een keer, onverwacht en op zijn tijd net als mijn boek.

5 gedachten over “De dominee vertelde dat het leven slechts een voorproefje is van wat hierna gaat komen.

 1. Die mag terug komen maar laat het een les zijn die je in het spirituele mee kan nemen.
  Dood men spreekt er niet graag over maar het hoort bij ons leven. Je tegen verzetten heeft geen zin, dan maak je het maar moeilijker om er doorheen te gaan.

  Aum Shanthi

  Geliked door 1 persoon

 2. de dood is voor mij zo definitief en dat maakt de angst denk ik. de dood doet altijd iets met de mens. bij mij geeft het inzichten in hoe ik met mensen om zou willen gaan. ik bemerk wel dat mensen pas mensen ‘zien” en begrijpen als ze ernstig ziek worden of doodgaan. dat is mijn ervaring. Ik heb ervoor gekozen om dat voor te zijn. ik ben daar wel onwetend in geweest en zie het soms nog niet, dat is denk ik het fouten maken. soms doe ik nog onwetende dingen, zonder de gevolgen te zien

  Geliked door 1 persoon

  • Bedankt voor je oprechte open reactie! Mooi dat je door de dood inzichten krijgt van hoe je met mensen om wilt gaan. Ik herken dat! En tja dat onwetende dingen doen en fouten maken, dat is een onderdeel van het mens zijn. We zijn hier op aarde om te leren. Althans zo zie ik het!

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s