Een slaaf van de maatschappij

Ik ben bij mijn vriendin aan het logeren in Eindhoven. Zij woont antikraak in een schooltje en dat is vet leuk, want dan is er zoveel ruimte in je woning dat er twee fietsen in de woonkamer passen. En op een van die twee fietsen kan je dan een rondje rijden door je eigen gebouw! Ik ben hartstikke geïnspireerd en vraag mij direct af waarom ik eigenlijk in een sociale huurwoning van 31 vierkante meter woon. Sociale huurwoningen staan er om bekent dat ze betaalbaar zijn, maar met betaalbaar betekent het dus niet dat je geld overhoud en dat vind ik een beetje jammer. Ik ben zo’n beetje €488 kwijt aan wonen, gas/water/licht en internet en dat is gemiddeld gezien misschien niet veel, maar mijn vriendin betaalt €250 met alles er bij in en dan heeft zij heeeeeeel veel ruimte.

Het enige verschil is dat ik “zekerheid” heb dat ik mag blijven wonen waar ik zit en zij heeft dat ietsje minder. Een beetje simpel gezien betaal ik dus €238 per maand aan zekerheid. Wat een onzin. Tot nu toe heb ik nogal een hekel gehad aan zekerheid, want daar staat een flinke prijs tegenover. Met zekerheid verminder je spontane keuzevrijheid, je sluit leven op gevoel een beetje af en ergens sta je onder druk van degene die jou die zekerheid biedt.. ofzo. Ik geloof meer in een soort levensenergie die jou helpt te komen waar je op ten duur wilt zijn om je levensmissie te voltooien als je erop vertrouwt. En dat dat iets veel groter en sterker is dan welk machtig persoon dan ook.

Sinds kort voel ik een soort verstikking, alsof ik nu helemaal vast zit in de val wat men maatschappij noemt. Ik bedoel ik leef al bijna volgens het burgerlijke plaatje, huisje, vaste baan, fijne man, allemaal voor mezelf. En als ik dan nog geld overhield om toffe dingen te doen dan was dat perfect, maar nu dat niet zo is, vind ik het een beetje een voor de buitenkant geruststellende leugen. Ik denk dat als je dit leest en je je in de lage of middenklasse van de maatschappij bevindt, of daar hebt gezeten, je het misschien wel begrijpt, maar als je veel geld hebt of je in de hogere sociale klasse bevindt, je flink wat geduld en inlevensvermogen nodig hebt om te snappen wat ik nu schrijf. Bij mij schommelt mijn inkomen nogal en daarmee ook mijn kijk op het leven. Ik groeide op in hardwerkend gezin en kreeg niet altijd wat ik wilde, omdat er gewoon geen geld voor was. Tijdens mijn studieperiode was ik rijk en wat geld betreft zorgeloos en liet mijn dromen uitkomen. Ik leefde op zo’n manier dat ik kon luisteren naar mijn hart. Sinds ik een vaste baan heb met huis pak ik elke maand mijn creditcard erbij om rond te komen en af en toe wat leuks te doen. Inmiddels probeer ik dat af te bouwen, maar ben ik ook mijn danslessen en sport verloren. De moneys zijn op en de studieschuld blijft staan rond hetzelfde bedrag. Ik ben beland waar ik niet terecht wilde komen, een slaaf van de maatschappij.

Goed, misschien klinkt het wat dramatisch, maar soms voelt dat echt zo. Ik ben niet op zoek naar medelijden, maar ik wil je gewoon graag wakker schudden als je deze situatie herkent. Het is tijd voor een nieuwe of een volgende stap, een verandering in je mindset, een aanpassing in je levenswijze, ietsje dichterbij je gevoel, ietsje dichterbij jezelf! Ik ben een voorstander van geloven in het leven van je dromen en het ook echt bereiken! Hoe tegenstrijdig het ook klinkt, met dit verhaal, over 2 weken ga ik op vakantie naar Curacao om dichterbij mezelf te komen, mijn “slaaf van de maatschappij verhaal” vanaf een afstand te bekijken en aanvoelen wat mijn volgende stap wordt in de richting van mijn droomleven!

Advertenties

3 gedachten over “Een slaaf van de maatschappij

 1. Unruhe. Ooit een aflevering bij x-files. Maar het woord is me bijgebleven. Onrust. Het Duitse woord klinkt… indrukwekkender. Waar komt de onrust vandaan? Je kan de omgeving steeds aanpassen aan de onrust. Maar de Unruhe blijft. Vandaar dat je ook in zulke sterke bewoordingen spreekt; Slaaf?

  Betekent dat je geen vrijheid hebt? Ik leef mijn leven, richt me op mezelf, maar jij richt je op dingen om je heen. Bijvoorbeeld; de maatschappij. Niemand verlangt iets van jou, maar je ziet het wel als een persoon, een entiteit die jou dingen oplegt. Ik betaal vrijwillig het 4-voudige wat jij betaalt om te wonen. En ik deel dat met iemand waarbij ik wil horen. En ik voel me geen slaaf.

  “Ik kan er voor kiezen om een slachtoffer van de wereld of juist een avonturier te zijn opzoek naar een schat. Het is maar net hoe ik mijn leven zie.”

  De maatschappij legt jou dingen op? Je kan weer gaan reizen. Je kan anti-kraak gaan wonen. Je kan off-grid in een tiny house gaan wonen. Je kan zelfs in een busje gaan wonen als je dat wil. Ik heb als je wil 89 plekken waar je kan overnachten, gratis, wel in een voertuig. Je hoeft ook geen vriend of kinderen te hebben.

  Volgens mij heb je behoorlijk wat keuze-vrijheid. Tuurlijk gaan mensen het niet met je eens zijn over bepaalde keuzes, maar dat is ook weer hun vrijheid. Het leven is een kwestie van perspectief, waarin niemand hetzelfde vindt of denkt. Dat maakt de wereld ook zo mooi.

  “Luister niet naar de slechte adviezen van die vrienden die, zelf nooit een risico nemend, alleen de mislukkingen van anderen kunnen zien.”

  Een slaaf is iemand die opgesloten wordt in een leven zonder enige keuzevrijheid. Weinig tot geen mogelijkheid geeft zijn of haar leven te veranderen. Iemand die zijn eigen leven opzij zet voor een ander. Volgens mij doe je die mensen wat te kort als je jezelf als slaaf ziet. Zelfs een symbolische slaaf.

  Je hebt alle kansen en alle mogelijkheden. En het internet en youtube om jezelf er in te onderwijzen. Wat houd je tegen? Of ben je een slaaf van jezelf? Je eisen, verwachtingen die je jezelf oplegt?

  “Mensen willen alles veranderen en, tegelijkertijd, willen ze dat alles hetzelfde blijft.”

  Groetjes,
  Floris

  p.s. 3 quotes van Paulo Coelho, kon het niet laten.

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s