Mijn ervaring bij community Divinya

Zoals ik in mijn vorige blog al schreef werd ik opgehaald op het station in Eslov en kreeg ik direct heerlijk vers voedsel in de auto. Aangekomen op het terein van de community zaten mensen met zijn allen te eten in een grote ruimte. Ik moest even wennen aan de omgeving, aan zoveel natuur, zoveel vriendelijke mensen. Ik zag het rooster als richtlijn voor de dag en ik was direct blij dat ik al om 20.00 zou kunnen slapen, de reis had me moe gemaakt. UIk kreeg de kortgeleden uit Nederland en Spanje gekochte bomen te zien. Ze stonden nog in grote potten, omdat de grond te hard en te droog is om ze te poten. Handmatig de bomen in de potten water geven was het best voor nu anders zou de grond al het water opnemen. Toen we daar een tijdje mee bezig waren stond daar ineens Guru Sri Vast, het was blijkbaar al tijd dat ik hem zou ontmoeten. Gek genoeg schrok ik een beetje, omdat ik mij er psychisch niet echt op voorbereid had. Ik bedoel, hem als persoon vond ik niet eng, maar ik wist gewoon niet wat de bedoeling was. Ik had nog nooit van een guru gehoord, dus hoe ga je daar mee om? Wat wordt er van je verwacht? Hoe moest ik hem begroeten? Stuntelig deed ik mijn handen tegen elkaar voor mijn gezicht en vroeg Stephanie of het nu de bedoeling was om voor hem te buigen of te knielen of whatever.. ze lachte keihard zonder te antwoorden. Ook de Guru lachte om mijn gestuntel. Hij vertelde dat ik welkom was en mij thuis mocht voelen en toen ging hij weer verder.

Er is een groot weiland met tenten en ik kreeg er 1 voor mezelf. Ergens in 1 van de andere tenten sliep nog een persoon van de community, de rest was leeg. De andere ongeveer 40 community leden slapen verdeeld over twee of drie “zalen”. Ik koos voor tent nummer 3 gewoon omdat 3 mijn lievelingsgetal is. In mijn leven heb ik nog niet echt vaak in een tent geslapen dus het was even wennen dat “net niet” buiten slapen, terwijl de temperatuur en de lichtval wel door de natuur bepaald word. Ik vond het heerlijk en voelde mijn lichaam tot rust komen.

Op woensdag ging om 3.50 mijn wekker. Ik had hem 5 minuten gesnoozed en ben toen naar het gebouw gelopen waar de ochtendceremonie werd gehouden. Iedereen die dat wilde kwam bijeen om tegelijk als de dieren, de planten en de rest van de natuur rustig te ontwaken. Er werden soort mantra’s gezongen vervolgens kwam degene die de ceremonie leidde langs met de thee. Om onze zintuigen te ontwaken mochten we het glaasje met met thee eerst vasthouden, zodat we de warmte konden voelen, vervolgens mochten we het ruiken en daarna pas proeven.. alles bij elkaar ben je zo 45 minuten verder met ontwaken. Dan kan de Inner Yoga beginnen. Ik dacht aan gewoon Yoga in de vorm van spieren oprekken en kracht opbouwen, maar de Inner Yoga was voornamelijk gefocust op ademhaling, de longen zo vol mogelijk krijgen en zo leeg mogelijk en dan steeds sneller ademen, zodat je lichaam ververst met compleet nieuw zuurstof. Vervolgens kom je weer tot een normale rustige ademhaling, daarbij werden een paar rek oefeningen gedaan met nog steeds volle focus op de ademhaling. Rond 7.00 uur ging de bel voor het gezamenlijke ontbijt. Dit bestond uit een lopend buffet met bijvoorbeeld een soort rijst en cocusnootachtige pap waar je zelf een mix van superfood in kon doen en nog wat andere dingen dat ik vergeten ben. Toen het ontwakingsprogramma eenmaal afgelopen was en de dag om 7.30 uur kon beginnen was ik alweer zo moe dat ik terug de tent in ben gegaan om wat uit het boek van de Guru te lezen en weer even te slapen, zodat ik om 10.30 uur uitgerust kon lunchen. De lunch was gemaakt door een vrouw uit India en omdat ik altijd wat nerveus word van voedsel dat ik niet ken schepte ik maar een klein beetje op van de rijst met curry, verse groente en heerlijke aardappels. Evenlater kon ik weer in de rij staan bij het buffet, omdat het zo super smaakvol en lekker was! ‘s Middags heb ik met mijn nieuwe Deense community mattie en wat jongeren van een Franse scoutingclub tapijtrollen staan vegen in een grote schuur, zodat we deze op konden rollen en de schuur kon worden leeggemaakt voor zijn volgende functie.

Op donderdag mocht ik met een hele groep mensen mee naar Kopenhagen om de stad een beetje te verkennen. Voor het eerst in mijn leven kwam ik in contact met Chinezen uit Shang Hai. Een van de vrouwen die in China vrij bekend zou moeten zijn en spreekt voor duizenden mensen vroeg mij het geheim van mijn lengte. Ik vertelde dat mijn lengte gewoon door mijn ouders komt en dat mijn broers nog langer zijn. Toen wilde ze het geheim van mijn figuur weten. “Doe je basketball”. Ze keek er zo serieus bij dat ik echt een geheim moest bedenken, maar er kwam niets in mij op dus zei ik dat ik geen snoepjes en koekjes eet en Yoga doe. Ze keek direct teleurgesteld. Om haar te pleasen vroeg ik het geheim van haar mooie huid. Enthousiast vertelde ze dat ze heel veel water drinkt, ook ’s nachts. Aangezien ik dat al doe zal er vast nog een ander geheim zijn.

Goed, de community is veel meer dan ik hierboven omschreven heb, maar ik durf niet zo goed het hele idee op te schrijven omdat ik gewoon niet in vier dagen kan weten wat precies het project is waar zij al maanden of jaren mee bezig zijn.

De dagen bij de community zijn voorbij gevlogen, het voelde alsof ik in een compleet andere wereld terecht was gekomen. Dag 2 had ik al een soort heimwee gevoel, alsof ik mijn familie al maanden niet gezien had. Alsof het al heel lang geleden was dat ik mijn “normale” leven leefde. Ik kreeg zin om aan mijn nieuwe baan te beginnen. Het nieuwe hoofdstuk in mijn leven aan te breken. Ook bedacht ik mij dat ik zoveel mogelijk drama uit mijn leven wil verwijderen, als ik terug ben negatieve puberteksten uit dagboeken verbranden, want niemand heeft daar nog wat aan. Verder heb ik bedacht dat ik mij best wat meer met de natuur kan bezig houden, meer wandelen voor mezelf en ekologische shampoo en zeep aanschaffen om de natuur te besparen. Misschien moet ik ook maar eens bewust bezig gaan met afval scheiden.

Ik heb een idee gekregen van hoe een samenleving is ontstaan en ondanks ik het vaak niet helemaal eens ben met veel Noord Amerikaanse en Westerse acties is het best goed gelukt. Ik zal wat minder veeleisend/kritisch zijn en veranderen wat ik zelf kan veranderen en mij niet meer druk maken over hetgeen dat buiten mijn bereik ligt. Het zou leuk zijn als we als samenleving zorgzamer, behulpzamer en geduldiger zouden zijn, maar ik zal bij mezelf beginnen!

Ben je nieuwsgierig geworden naar de Guru of het project Divinya van de community, check even hun eigen sites door hierboven op “Guru” of “Divinya” te klikken. Voor vragen of opmerkingen? Je weet mij te vinden!

6 gedachten over “Mijn ervaring bij community Divinya

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s