Get your ass back on the drivers seat

Burn out

Het was een lange reis om in de burn out te komen, het te doorleven ging vanzelf, want het grootste deel maakte ik maar half mee met alle vermoeidheid. De klim er uit is een doorlopend proces van angsten overwinnen en het zelfvertrouwen terug vinden. Het gaat goed en ik leer nog elke dag over mezelf en de mensen om mij heen. Op sommige momenten wilde ik mij overgeven aan mijn eigen onzekerheid en hetgeen wat ik al bereikt had weer loslaten met de overtuiging: ‘ik kan het niet’. De meest behulpzame gesprekken waren degene met collega’s die mijn slachtofferschap niet accepteerde en mij streng toespraken met de woorden: ‘Janneke, deze houding past niet bij jou, ga niet afwachten, pak de controle terug’ en ‘get your ass back on the drivers seat’. Weer op de bestuurdersstoel gaan zitten was een toepasselijk advies, want sinds het moment dat de burn-out begon had ik angst om te rijden opgelopen. De opmerking opende mijn ogen. Op de momenten dat ik mezelf kon zetten tot autorijden, zat ik niet overtuigend genoeg. Mijn lichaam zat er wel en ik wist mijn bestemming, maar ik probeerde niet aanwezig te zijn, waardoor de angst mij volledig over kon nemen en mijn spieren deed verkrampen.

Angsten overwinnen

Ik moest dus de controle weer pakken, angsten overwinnen. Mijn manier van angsten overwinnen is door de angst te overbluffen. Om de rijangst te overwinnen belde ik een motorrijschool om mij over te geven aan de kwetsbaarheid van de motor. Ik wilde weer de lol in leren zien van weer op de weg zijn en positieve spanning ervaren. Mijn voorwaarde om voor de rijschool te kiezen was dat de instructeur voldoende humor zou hebben en niet boos op mij zou reageren. Ze hebben aan mijn voorwaarde voldaan en vrijwel direct vond ik de motor echt heel tof. Na het eerste proeflesje heb ik nog 5 lessen gevolgd. Het helpt mij enorm om weer op een andere manier naar dingen in mijn leven te kijken, risico’s te nemen en overwinning te ervaren. Voor nu neem ik weer even pauze, maar ik ben wel van plan het in 2021 weer op te pakken.

Terug naar de massageopleiding

Verder heb ik besloten mijn hersenen weer te trainen en de massageopleiding (waar ik 4 jaar geleden mee gestopt was) weer op te pakken. Ik moet toegeven dat ik daarbij nog wel sterke faalangst ervaar. Die theorietoetsen over de spieren in het Nederlands en Latijn vind ik echt nog steeds verschrikkelijk en medische basiskennis is ook niet helemaal mijn ding. Ik vind het wel interessant, maar zo ingewikkeld. We zijn als mens zo complex opgebouwd. Theorietoets 1 van de 4 heb ik inmiddels gehaald! Toets 2 komt deze maand aan de beurt.

Vage overtuigingen

Trouwens, de reden waarom ik lang niet meer geschreven heb is niet omdat ik geen zin had. Ik ben ergens onderweg mijn lef verloren om zo open te zijn. Regelmatig voelde ik de behoefte om weer te schrijven, maar vage overtuigingen werkte mij tegen. ‘Ben ik een aandachtvrager?’, ‘waarom heb ik dit nodig?’, ‘wil ik nog wel mijn leven zo delen?’. Ik was bang dat negatieve reacties (die ik nog nooit heb ontvangen op mijn teksten) mij uit mijn schijnbalans konden brengen. Ineens dacht ik er kansen in mijn leven mee te verspillen.

Wijze les van de gastspreker

Gisteren was er op mijn werk een gastspreker uitgenodigd die vertelde over diversiteit en inclusiviteit. Er werd verteld dat mensen zich minder in hun kracht kunnen voelen door het gevoel te krijgen dat zij niet geaccepteerd worden zoals ze zijn en zich anders en buitengesloten voelen. Ik voel mij ook vaak anders, terwijl daar juist positief op gereageerd wordt, maakt het mij toch onzeker. Er werd uitgelegd dat het een universeel gevoel is die bijna elk mens kan ervaren. Het zette mij terug in mijn kracht en ik dacht ‘fuck it’ ondanks dat ik kansen mis, omdat ik als te eigenzinnig ervaren wordt, kan ik misschien toch mijn steentje bijdragen aan het mooier maken van de wereld, door mij kwetsbaar op te stellen.  

5 gedachten over “Get your ass back on the drivers seat

 1. Daar is ze weer, het is wederom positief en vind het wel lef tonen dat je zo op een motor stapt. Dat zijn wel beslissingen die er toe doen en je zelfvertrouwen naar het juiste niveau brengen…….stilstand is achteruitgang !

  Geliked door 1 persoon

 2. Hoi Janneke,

  Wat ben jij toch mooi, dapper en uniek, ben daar heel erg trots op!
  Veel in jouw tekst herken ik omdat ik het zelf ook heb, heb gehad of heb meegemaakt, het is fijn om te lezen hoe jij je weg hierin vindt.

  Ik ben je dankbaar voor jouw openheid en die “vage overtuigingen” heeft volgens mij iedereen, we zijn vaak zelf onze grootste criticus. Goed dat je dit ziet en erboven gaat staan.

  Reacties, positief of negatief, zijn slechts meningen/ percepties, gegeven vanuit de overtuigingen en het referentiekader van de ander. Het is belangrijk dat je weet dat je hoe dan ook goed bent , los van prestatie of resultaat, en dat het goed is dat je er bent, je bent een onmisbaar stukje in het grote geheel.

  Liefs, Paul

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s