Hoogteziekte, slapen, wandelen, bijzondere ontmoetingen

Het liefst wil ik alleen maar leuke dingen schrijven, maar ik wil ook graag eerlijk zijn. Mijn eerste dag begon helemaal niet zo leuk. Voordat ik vertrok vanuit Nederland voelde ik me al grieperig en tijdens het vliegen bleef ik mezelf verdoven met neusspray en Paracetamol. Het beroerde gevoel zet door in Bolivia ik ben blij dat ik nu twee nachten alleen slaap op een prive kamer. Alhoewel het me ook geruststelde toen ik de eerste veel te korte nacht niet alleen hoefde te slapen. Als me dan wat zou overkomen is er vast iemand die iets voor me doet. De onbekende druk op mijn hoofd was zo heftig dat ik er duizelig van werd en allesin mijn lichaam begon te tintelen en mijn oren te suizen. Ik kreeg er nachtmerries van. De huid op mijn handen doet pijn en mijn gezicht trekt door de droogte, misschien is drie keer opstijgen en dalen niet zo goed voor me geweest, hoort dit alles bij een jetlag? Het is 12 graden en ik heb het ijskoud. Ik voel me ziek. Bah, waarom moet ik dingen altijd eerst ervaren voordat ik goed luister naar bijvoorbeeld de GGD. Ik ben inmiddels aan de hoogtepilletjes begonnen en hopelijk word ik morgen topfit wakker en heb ik dan spontaan zin om de omgeving te verkennen. Op dagen als deze denk ik zelfs wel eens dat ik nooit meer alleen ga reizen, maar ach misschien is die tekst wel net zo waardeloos als wanneer een alcoholist stopt met drinken, maar eerst nog een biertje opentrekt.
Toen een vriend me vertelde dat je met hoogte ziekte beter een beetje kunt bewegen ben ik gaan wandelen in de omgeving en kwam ik in een park. Het viel me gelijk op hoe ontzettend relax ik me voel in Latijns Amerika, alsof ik thuiskom. De Spaanse taal is geweldig en altijd romantisch, de mensen zijn mooi en vriendelijk en de omgeving is een paradijs. Ik ga op een bankje zitten om alles te bekijken. Vrij snel komt er een groepje oudere dames op me af. Wat een geluk dat Jehova getuigen overal ter wereld zijn. Ik heb aanspraak. Een van de dames vertelt me over God en de bijbel en ik ben best goed in haar quizje met bijbelvragen, alleen moet ik nog wennen aan de Spaanse bijbelnamen. Ze lijkt aardig tevreden met mijn antwoorden en ik vind haar aanspraak oprecht gezellig. Ik stel haar vragen en ze heeft overal een antwoord op en het klinkt vrij logisch. Zulke mensen, daar hou ik echt het meest van, met duidelijke kennis van hun vakgebied. De wijze boodschap van vandaag:”De wereld vergaat niet, ze is gemaakt om altijd te blijven bestaan. Deze tijdperk zal verdwijnen, de energie veranderen. Het materialistische zal overgaan en het goede blijft bestaan, eeuwig leven.” Ze geeft me een boekje mee, zodat ik thuis nog een beetje na kan lezen. “Niet alleen lopen en reizen”, spreekt ze me toe. Knap lastig, want ik ben hier toch echt alleen. Mijn momentje van aandacht is voorbij, ze zegent mijn reis, schudt me de hand en gaat verder. Niet alleen zijn dus… Ik ga snel op zoek naar nieuwe vrienden en heb ze binnen 3 minuten gevonden. De ruimdenkende, creatieve reizigers uit Argentinië en Brazilië. Ze proberen mij een zelfgemaakte sprinkhaan te verkopen. Hij ziet er zo echt uit dat ik liever heb dat hij hem zelf houdt. Dan draait de een even snel een ring voor me en de andere vouwt een roosje, “cadeautjes”, zeggen ze dan. We kletsen wat en ze vertellen me dat die verschrikkelijke kou er sinds 3 dagen is. Normaal is het gewoon rond de 30 graden. Over een paar dagen gaan ze ook naar Sucre, ik ben benieuwd of ik ze nog eens tegenkom. Ik neem afscheid en ga op zoek naar mijn hostel, weer uitrusten. Mijn dag is goed gekomen. Geluk stroomt door mijn lijf. Ik ben blij en het idee van niet meer alleen reizen lijkt nooit in me op te zijn gekomen. Dit is mijn leven, deze onverwachte bijzondere ontmoetingen, zo leef ik het liefst!

2 gedachten over “Hoogteziekte, slapen, wandelen, bijzondere ontmoetingen

  1. Dag meissie! Heel veel plezier daar! Alleen reizen is echt super……behalve als je ziek bent. Soms heb je ff een lastige dag, maar geloof me, je maakt als je alleen reist zoveel mee! Het klinkt bekend en toch ook bijzonder en ik weet zeker dat je er erg van gaat genieten. Take care and enjoy! Love, Sonja Verbruggen

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s