De levenslessen van een kat

jopieIk beweeg een stokje met daaraan touwtjes heen en weer, van links naar rechts, van voor naar achter. Ik wissel de snelheid af van heel traag naar zo snel mogelijk. Een eenvoudige handeling. Mijn aandacht gericht op de reactie van Jopie, de kat. Met een scherpe blik in haar ogen ziet ze er enorm gefocust uit. Haar aandacht is 100% op de beweging gericht. Ik ben best een beetje jaloers op dat vermogen om te focussen. Het heeft wel een rustgevend effect en ze houdt op met mij te irriteren, omdat ze mijn spullen nu even met rust laat. Alles wat op tafel ligt daar wil ze mee spelen. Mijn pennen en make-up gooit ze steeds op de grond. Mijn studiepapieren lijken haar grootste vijand te zijn die ze zo hard mogelijk aan moet vallen.

Katten.. ik heb weleens gelezen dat het spirituele wezens zijn die je ontzettend veel over jezelf kunnen leren. Vroeger vond ik katten oprecht echt niet interessant. Ik kwam vaak alleen maar schuwe katten tegen. Maar sinds ik weet dat je zelfs door een kat lessen over jezelf en het leven kunt leren ben ik ze meer gaan waarderen. De les die ik afgelopen week heel duidelijk geleerd heb is dat ik het oprecht heeeel vervelend vind als er iemand ongevraagd aan mijn spullen komt.. ja.. zelfs een kat. Ook besef ik dat ik op zijn tijd best veel persoonlijke ruimte nodig heb, dat er gewoon even niemand in mijn aura mag komen.. dus.. zelfs geen kat.

De kleine beweging met mijn arm die mij nauwelijks moeite kost heeft een groot effect op Jopie haar innerlijke beleving als ik het zo bekijk. Zulke situaties koppel ik dan weer aan de mensheid. Iets wat voor iemand een kleine moeite kost kan een enorm effect op een ander hebben. Toch merk ik dat het proces van iets voor iemand anders doen vaak niet helemaal optimaal is. Ik denk dat dit komt doordat mensen vaak iets voor een ander doen waarvan zij zelf denken dat het fijn is, maar dat zij vergeten te pijlen of te observeren of datgeen wat zij denken dat de ander fijn vindt ook het gewenste effect heeft. Ik heb daar wel eens een boekje over gelezen ‘De vijf talen van de liefde’, waarin uitgelegd staat dat mensen verschillende manieren hebben om hun liefde over te brengen en te ontvangen. In het boekje zijn deze talen van de liefde onderverdeeld in:

  • het geven van het beste deel van onze tijd;
  • bemoedigende woorden;
  • cadeaus;
  • hulpvaardigheid;
  • lichamelijke aanraking.

Als jij bijvoorbeeld zelf veel waarde hecht aan het krijgen van cadeaus en daardoor mij overlaadt met cadeaus om mij liefde te geven, dan kan het zijn dat ik niet eens door heb dat je mij liefde probeert te geven, want mijn taal van de liefde is meer gericht op zorgvuldig gekozen, diepgaande woorden. Als ik jou dus nooit cadeautjes teruggeef, omdat ik niet zoveel liefdevolle waarde hecht aan materiaal dan kan jij het gevoel hebben dat ik je niet zo lief vind en als jij mij dan met een onzorgvuldig gekozen woord die jij helemaal niet zo sterk bedoelt iets duidelijk probeert te maken, dan kan ik diep gekwetst raken.

Goed, dan nu het moraal van het verhaal en de koppeling met de kat. Als je echt iets voor iemand wilt betekenen en een echte verbinding wilt maken met een ander. Probeer dan eens te kijken/voelen/vragen hoe je de ander het best kunt helpen en doe of geef datgeen alleen als jij daarvoor niet over je eigen grenzen hoeft te gaan. Je zult zien dat je iemand super goed kunt helpen of blij kunt maken met een klein beetje moeite. Observeer of datgene wat jij denkt dat de ander verlangt ook echt hetgeen is wat die persoon waardeert. Ik had bijvoorbeeld naakt kunnen gaan salsadansen voor Jopie om haar af te leiden, dan zou ik het zelf koud krijgen en mij niet helemaal op mijn gemak voelen en Jopie zou doorgaan met mij te irriteren door aan mijn spullen te zitten, zonder mij moeite te zien doen voor haar. Maar ik heb mij even proberen in te leven voordat ik moeite deed en ik hoefde nu alleen met mijn arm te bewegen en het stokje met de touwtjes heen en weer te zwaaien, waardoor ik Jopie haar aandacht kreeg en ons contact weer positief werd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s